Prije zimske sezone dajemo vam nekoliko savjeta kako odabrati odgovarajuću gumu za terensko vozilo.

Cestovne gume za sportske terence na prvi su pogled vrlo slične gumama koje su koncipirane za obične osobne automobile, ali se od njih razlikuju po vrlo važnom svojstvu – većoj nosivosti. Zbog višeg težišta i veće mase vozila gume na SUV-ovima podvrgnute su puno većim opterećenjima od onih koje mogu podnijeti obične automobilske gume. Stoga je konstrukcija SUV-guma nešto čvršća, ima prilagođenu mješavinu gume i oblik dezena (šare) gazne površine.

I kod običnih guma treba uvažavati savjet da se štednja na račun kvalitete nikako ne isplati, a to je kod kupnje guma za sportske terence utoliko važnije. Na SUV-ovima svoje mjesto moraju naći samo gume najviše kvalitete, što je osobito važno zimi. Ako ste pomislili da biste na automobil ugradili ljetne terenske ili poluterenske gume, to vam nikako ne preporučujemo. One doduše imaju malo grublji profil, koji barem naizgled djeluje kao da će ostvariti dobro prianjanje gume na snijegu (kao što postiže dobro prianjanje na kamenju i stijenama ili u blatu), ali im nedostaje glavna značajka zimske gume. To su mekša mješavina gume koja po hladnoći bolje prianja i lamele u blokovima gazne površine koje se usijecaju u snijeg i zapravo omogućuju prianjanje. Mnogi su vozači sportskih terenaca iznenađeni kad se na običnoj terenskoj gumi odvezu na uglađeni snijeg na cesti jer prianjanje nije ništa bolje nego što ga nudi obična ljetna guma.

Na što treba paziti?

 

Pri izboru zimskih guma za gradske terence preporučujemo:

• da odaberete gume s oznakom SUV i piktogramom pahuljice u planini s tri vrha (3PMSF)

• da odaberete pravilnu dimenziju, kategoriju brzine i dovoljno veliku nosivost sukladno homologaciji vozila

• da ne pristajete na kompromise kod kvalitete

 

Gume za vašega gradskog terenca

A koje gume za vaš SUV preporučuju neovisni testovi priznatih automobilskih klubova i automobilističkih časopisa?

Kao i kod ljetnih, za zimske gume marki priznatih proizvođača također vrijedi da prolaze zahtjevan proces testiranja i razvoja koji može trajati i nekoliko godina. Neovisna udruženja, automobilistički časopisi i europski automobilski klubovi, svake godine pridaju veliku pozornost usporednom testiranju guma.

Na ovogodišnjem testu zimskih guma objavljenom u njemačkom časopisu Auto Bild Allrad prvo je mjesto u kategoriji guma SUV/4×4 osvojila Goodyearova guma UltraGrip Performance SUV Gen-1.[1]

UltraGrip Performance SUV Gen-1 testirana je na automobilu Audi Q5 u dimenziji 235/60R18. Na testu je dokazala svoju svestranost i dobila najbolje ocjene za prianjanje na mokroj površini te za upravljivost na suhoj cesti, a odlično se iskazala i kod kočenja na snijegu. Osobitost je gume Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 između ostaloga tehnologija Sound Comfort jer posebna pjena u konstrukciji gume pridonosi primjetnom stišavanju buke u vozilu, ali ne na račun njezinog životnog vijeka. Tom pobjedom na testu časopisa Auto Bild Allrad Goodyear je dopunio uspjehe na ovogodišnjim testovima zimskih i cjelogodišnjih guma, naime ove su godine, svaka u svojoj konkurenciji, prvo mjesto osvojile zimska guma Goodyear UltraGrip 9 (test ADAC, dimenzija 205/55R162) i cjelogodišnja guma Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (test Auto Bild, dimenzija 195/65R153).

Kada sljedeći put budete kupovali automobilske gume za svog sportskog terenca, odvojite dovoljno vremena i odaberite one gume koje će omogućiti sigurnost vašega automobila, vas i drugih sudionika u prometu. Nemojte zaboraviti da zimi na SUV morate staviti prave zimske gume namijenjene za SUV-ove!


[1] Objavio Auto Bild Allrad, 5. listopada 2018., broj 11. Testirano je 10 guma; guma dijeli prvo mjesto s Pirellijevom Scorpion Winter. Dimenzija gume: 235/60 R18; vozilo na testu: Audi Q5.

2 Objavio ADAC, 25. rujna 2018., broj 19. Testirano je 16 guma. Prvo mjesto dijeli s gumom Continental WinterContact TS860. Dimenzija guma: 205/55 R16; vozilo na testu: VW Golf; mjesto testiranja: Contidrom (Njemačka), Testworld (Finska).

3 Objavio Auto Bild, 27. rujna 2018., broj 39. Testirano je 27 guma. Dimenzija guma: 195/65R15 91H, vozilo na testu VW Golf/Seat.