Od 15. 4. u Bosni i Hercegovini više nije obvezna upotreba zimske opreme u prometu, ali se neki vozači ipak ne odlučuju za zamjenu guma. Stručnjaci savjetuju upotrebu ljetnih guma i ističu njihove osjetne prednosti kod izdržljivosti u usporedbi sa zimskim gumama. Kod viših temperatura ljetne gume vam jamče veću sigurnost, poboljšanu upravljivost i prianjanje te manju potrošnju goriva.

Odabirom pravih guma i odgovarajućom brigom za njih znatno utječemo na svoju sigurnost i sigurnost preostalih sudionika u prometu. Stoga se preporučuje da se bez obzira na broj kilometara koje prevozimo s dolaskom toplijih dana odlučimo za ljetne gume, a zimske pravilno uskladištimo do sljedeće sezone.

Svake gume u svoje vrijeme

Infographic Benefit Vector 4Seasons Gen-2, Best in test in braking distance on wet roads delivering 3.6 m shorter braking distance. JPEG

Infografika: razlika u zaustavnom putu između ljetne i zimske gume na mokroj cesti.

Kao što se može zaključiti iz njihova naziva, ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim vremenskim uvjetima i stoga se razlikuju po vanjskoj konstrukciji i po kemijskom sastavu gumene mješavine. Zimske gume na gaznoj površini imaju dodatne lamele koje osiguravaju bolje prianjanje u snijegu i ledu; ljetne gume međutim imaju veće i kruće blokove gazne površine koje se u zavojima i pri skretanju manje savijaju. Takav koncept gumama osigurava bolje prianjanje i upravljivost te kraći zaustavni put, koji u kritičnim situacijama može biti od odlučujućeg značaja. Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperatura iznad 15 stupnjeva Celzija može iznositi i do sedam metara u korist ljetne gume, što je gotovo petina zaustavnog puta suvremenoga automobila od postignute brzine 100 kilometara na sat do zaustavljanja.

Zimske su gume naime zbog višeg postotka dodane silike osjetno mekše od ljetnih i posljedično se bolje ponašaju na temperaturama do sedam stupnjeva Celzija. Ako se međutim na njima vozimo ljeti, počinju se pregrijavati, stvrdnjavaju se i gube svoje značajke. Istodobno se u takvim situacijama u usporedbi s ljetnim gumama značajno povećava habanje i potrošnja goriva.

 

za-ocuvanje-svojstava-zimske-gume-kljucno-je-i-pravilno-skladistenjeDa bi zimske gume do sljedeće sezone zadržale svoja svojstva, osim pravilne upotrebe ključno je i pravilno skladištenje. Stručnjaci savjetuju da gume čuvate na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Gume s naplatcima objesite na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume), a gume bez naplataka čuvajte usporedno u uspravnom položaju.

A što je s cjelogodišnjim gumama?

Cjelogodišnje gume su, kao što njihov naziv kaže, namijenjene za upotrebu tijekom cijele godine i u svim uvjetima. One su svojevrstan kompromis, što znači da u pravim zimskim ili ljetnim uvjetima nemaju jednako dobra svojstva kao zimske, odnosno ljetne gume.