fbpx

ADAC test cjelogodišnjih guma za 2024. godinu

Categories:

Njemački autoklub (ADAC) je objavio rezultate testa cjelogodišnjih guma za 2024. godinu. Sve je veći izbor cjelogodišnjih guma, no što one zaista nude? Jesu li i dalje samo kompromis između ljetnih i zimskih guma?

Pod povećalo su stavljene četiri glavne kategorije na području voznih osobina: upravljivost, sigurnost, udobnost i ekonomičnost. Kao i kod testa ljetnih guma, ADAC je pored standardnih kriterija (prianjanje na mokroj i suhoj cesti, upravljivost na snježnoj podlozi) uključio i ekološke i ekonomske kriterije (predviđena kilometraža, izdržljivost, potrošnja goriva, težina i buka) sažete pod kriterijem ekonomičnost/ekološka ravnoteže.

U ovogodišnjem testu ADAC je testirao 16 modela dimenzija 205/55 R 16 te smo prvi put dobili vrlo preporučljivu gumu – Goodyear Vector 4Seasons. Izbor cjelogodišnje gume već je sam po sebi određeni kompromis. Međutim, ako se odlučite na cjelgodišnje gume, preporuka je ne raditi kompromis i po pitanju kvalitete. Donosimo vam sažetak popularnog testa.

Cjelogodišnje gume dimenzije 205/55 R16, na prvom mjestu Goodyear Vector 4Seasons

Cjelogodišnje gume se također moraju dokazati na snijegu na ADAC testu © ADAC/Marc Wittkowski

Gume dimenzije 205/55 R16 su posebno raširene na kompaktnim vozilima iz takozvane Golf klase. Ove gume odgovaraju modelima poput Mercedesa A-klase, Fiata 500L, Minija, Mazde 3, Opela Meriva, Škode Octavia i VW Passata. Na ovogodišnjem testu ispitano je 16 modela ove veličine na testnom vozilu VW Golf 8.

Od ukupno 16 testiranih modela, jedan model je klasificiran kao vrlo preporučljiv, šest kao preporučljivo, sedam kao uvjetno preporučljivo, a dvije kao nepreporučljive. Ipak, važno je test pogledati i detaljnije, jer i među šest “preporučljivih” guma postoje značajne razlike u pojedinačnim ocjenama. Razlike postaju još očitije kada se pogledaju ocjene “uvjetno preporučljivih” guma.

Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 prva je cjelogodišnja guma koja je dobila ocjenu “vrlo preporučljiva”. Ocjena 2,4 ukazuje na to da je guma dobro uravnotežena, bez značajnih slabosti. Iako je na mokrim i zimskim cestama ostvarila dobre rezultate, na suhim ljetnim cestama pokazala je manje slabosti, što je rezultiralo ocjenom 2,7 za sigurnost vožnje.

Njegova visoka učinkovitost smanjuje potrošnju goriva, habanje guma je malo, a predviđeni vijek trajanja s više od 60.000 kilometara je iznadprosječno visok.

prijedena-klometraza

Preporuka za vozače koji ne prelaze puno kilometara: Pirelli Cinturato All Season

Pirelli Cinturato All Season SF2 zauzeo je drugo mjesto u ukupnim rezultatima, ali s manjom predviđenom trajnošću od 33.000 kilometara. Za vozače koji ne prelaze puno kilometara, Pirelli Cinturato All Season SF2 može biti odličan izbor s najboljim ocjenama za sigurnost vožnje na mokrim, zimskim i suhim cestama.

Gume sa specifičnim prednostima

Šest”preporučljivih” modela također mogu biti prikladna alternativa – ali je važno znati zbog čega su ocijenjene niže na testu. Gume Pirelli Cinturato All Season SF2 su slabije zbog najmanja predviđena kilometraža na testu,  dok su Hankook Kinergy 4S², Michelin CrossClimate 2, Kumho Solus 4S HA32+, Vredestein Quatrac i Falken EuroAll Season AS210 uglavnom su slabe na mokrim cestama.

Kompletan poredak pogledajte u tablici ispod:

Model guma Ukupna ocjena Sigurnost Ekonomičnost
Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 2,4 2,7 1,8
Pirelli Cinturato All Season SF2 2,6 2,3 3,3
Hankook Kinergy 4S² 2,7 2,9 2,2
Michelin CrossClimate 2 2,7 2,9 2,2
Kumho Solus 4S HA32+ 2,8 3,0 2,3
Vredestein Quatrac 2,8 3,1 2,2
Falken EuroAll Season AS210 3,1 3,2 2,7
Firestone Multiseason2 3,6 3,6 3,1
Sava All Weather 3,7 3,7 2,3
Nankang Cross Seasons AW-6 3,7 3,7 2,9
Toyo Celsius AS2 3,8 3,8 2,3
Semperit AllSeason-Grip 3,9 3,9 2,9
UNIROYAL AllSeasonExpert 2 4,0 4,0 2,2
Yokohama BluEarth-4S 4,0 4,0 3,3
Kenda Kenetica 4S 5,1 5,1 2,8
Infinity Ecofour 5,4 5,4 2,4

Legenda: 0,6 do 1,5 izvrstan | 1,6 do 2,5 vrlo preporučljivo | 2,6 do 3,5 preporučljivo | 3,6 do 4,5 djelomično preporučljiva | od 4,6 ne preporučuje se


Zaključak

Cjelogodišnje gume još uvijek nisu savršene, ali postoje pozitivni pomaci. Ovaj test može dati smjernice koji proizvod eventualno izabrati, ali pri odluci uvijek treba uvrstiti vlastite afinitete i potrebe, stil vožnje, vrijeme provedeno u automobilu (prosječan broj prijeđenih kilometara), te zemljopisno okruženje. Također, cijene je uvijek značajan čimbenik, ali pokušajte ne zaboraviti da sigurnost nema cijenu. Ako neki model u vama važnoj kategoriji ima ocjenu manju od preporučuje se, možda biste trebali razmisliti o drugom modelu zimskih guma.

Našu ponudu cjelogodišnjih guma možete pronaći na gume.unitrade.ba ili u najbližem centru.


Dodatne preporuke

  • Provjerite vozilo: Uvijek koristite četiri iste gume.
  • Redovito provjeravajte tlak u gumama: Povećajte tlak pri većem opterećenju prema uputama proizvođača.
  • Pravilna montaža: Montirajte gume s boljim profilom na stražnju osovinu za veću stabilnost.
  • Zamjena guma: Zimske gume mijenjajte kada profil padne ispod 4 mm za sigurnost pri aquaplaningu.

Detaljnije rezultate pojedinih modela, kao i kompletnu metodologiju, pronađite na službenoj stranici ADAC-a: