Iako su zimske gume rješenje za gotovo sve zimske vremenske uvjete, lanci za snijeg mogu pomoći u određenim situacijama.

Prema pravilniku o prometu u zimskim uvjetima, lanci za snijeg, u kombinaciji s ljetnim gumama minimalne dubine profila 4 mm, se izjednačavaju sa zimskim gumama kao oprema koja može osigurati primjerenu razinu sigurnosti za vožnju u zimskim uvjetima. Međutim, njihove karakteristike nisu jednake i ponašanje vozila značajno se mijenja u ovisnosti od odabranog rješenja već na temperaturama ispod 7˚C, a pogotovo u uvjetima snijega ili leda.

Snijeg je taj koji čini razliku

Kao što je navedeno, Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja i prateći pravilnik od vozača zahtijeva da u zimskim uvjetima ili koristi zimske gume (gume s MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha) ili, uz ljetne gume na vozilu, u priboru posjeduje odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjeta. Što se tiče samog ponašanja na cesti, zimske gume utječu na bolje kočenje, te prianjanje u zavojima na mokrom ili hladnom asfaltu, a od lanaca smještenih u prtljažniku neće biti koristi u ovakvim uvjetima. Ovo se može reći za vožnju u većini svakodnevnih uvjeta na našim cestama, a kakva je situacija u slučaju snijega i korištenja ljetnih guma?

Razmislite o Formuli 1

Kada snijeg počne prekrivati asfalt, vozač za upravljačem automobila s ljetnim gumama biti će u sličnoj situaciji kao vozač Formule 1 sa slick gumama (glatke gume za suhe uvjete) na mokrom. Vrijedi li riskirati i nastaviti dalje ili je bolje zaustaviti se, postaviti lance, a zatim nastaviti sporijim tempom? Pravo vrijeme za “pit stop” je kada sloj snijega postane kompaktan i visok oko jedan centimetar. Ova debljina snježnog pokrivača je dovoljna da spriječi da prstenovi lanaca dođu u dodir s površinom ceste. U suprotnom bi kotrljanje kotača po asfaltu ugrozilo prianjanje pri kočenju, ali imalo i negativan učinak na udobnost i ispravnost samog vozila zbog vibracija koje nastaju.

Kada lanci za snijeg mogu pomoći

Ako se ovome doda činjenica da lanci za snijeg nameću ograničenje brzine od 50 km/h, dok sa zimskim gumama možete voziti brže, nameće se zaključak kako su lanci dobra i jeftina opcija koja je u skladu s pravilnikom o prometu u zimskim uvjetima, ali pod uvjetom da ih ne morate koristiti. Stvarnost je drugačija jer postoje situacije u kojima lanci služe kao nadopuna učinkovitosti zimskih guma. Ukoliko je na cesti gusti, meki snijeg ili ledeni sloj na strmom nagibu, gaznom sloju i smjesi guma će trebati dodatna pomoć za napredovanje ili izbjegavanje gubitka kontrole koju u ovom slučaju mogu pružiti lanci.

Dobitna kombinacija

Ovakvi uvjeti mogu se susresti čak i na vrlo kratkim dionicama, poput pristupa do garaže vaše kuće. Kad je prianjanje slabo, čak ni kombinacija napredne elektronike i zimskih guma ne može učiniti čuda. U situaciji strmog uspona lanci za snijeg osiguravaju sigurnu vuču i odgovarajući zaustavni put. U ekstremnim situacijama poput ovih bitna je i vrsta guma postavljenih na osovinu bez lanaca. Primjerice, u automobilu s prednjim pogonom, razlika u prianjanju između pogonskih kotača i stražnjih kotača biti će izražena ukoliko su ljetne gume postavljene na stražnju osovinu što će negativno utjecati na stabilnost vozila.

Niska cijena, niska sigurnost

Bilo da ih odaberete kao pomagalo koje udovoljava prometnim propisima ili kao rješenje za nadopunu djelovanja četiri zimske gume u nuždi, važno je kupiti visokokvalitetne lance u odgovarajućoj dimenziji. Oslanjajući se na činjenicu da je moguće da lance nećete morati koristiti ćete možda doći u iskušenje da odaberete najjeftinije rješenje. Pri odluci uzmite u obzir da je niska cijena određena uporabom čelika niske kvalitete i neadekvatnim proizvodnim procesima. Otpornost na naprezanje ovakvih lanaca za snijeg je ograničena i postoji mogućnost pucanja nakon nekoliko kilometara čime možete dovesti u pitanje vašu sigurnost, ali i prouzročiti štetu na karoseriji ili ovjesu vozila.U skladu sa svim navedenim, naša je preporuka da se u zimskim uvjetima koriste zimske gume uz posjedovanje visokokvalitetnih i odgovarajućih lanaca.